Монофилни

Монофилните влакна са често избирани от риболовците заради тяхната универсалност, достъпност и лесно боравене с тях. Направени са от една нишка найлон или друг материал, в разнообразие от диаметри, показатели за здравина и цветове.

Те са изключително универсални – подходящи са за повечето видове риболов - на плувка, фидер, дъно, за спининг и океански риболов на големи хищници. С тях се работи лесно, както от начинаещи, така и от опитни риболовци. Възлите с монофилното влакно са безпроблемни.

Монофилът е и най-достъпното влакно, като цената му в сравнение с плетените влакна като цяло е по-ниска. Така при ограничен бюджет, още повече ако е необходимо по-голямо количество влакно, монофилът е отличен избор.

Едно от най-важните предимства на монофила е гъвкавостта. Монофилното влакно има разтегливост, която може да варира от 10 до 25%. Разтегливостта е предимство при удар на риба, тъй като поема силата на удара (shock absorption) и позволява на влакното да не се скъса при рязкото движение на рибата. Това обаче го прави и по-малко чувствително при кълване, затова все повече производители използват материали, които намаляват разтегливостта на монофилните влакна.

Недостатък на монофилното влакно е и неговата „памет“ – с времето то губи първоначалната си форма. Също така е по-малко устойчиво на абразия в сравнение с други видове влакна.

Модерните технологии и новите материали позволяват присъщите за тези влакна недостатъци да бъдат преодолени. Големите производители вече създават здрави монофилни влакна с намалена памет, висока чувствителност и по-голяма износоустойчивост.

Как да изберем монофилно влакно

В търсене на най-доброто монофилно влакно (за нас) трябва да вземем предвид:

  • Диаметър – той в голяма степен определя видимостта на влакното и разстоянието при замятане. По-големите диаметри като цяло са по-здрави, но са по-видими във водата и непозволяват замятане на по-голяма дистанция.
  • Здравина – посоченото от производителя число показва теглото, което влакното може да издържи, преди да се скъса, като тази стойност се определя на базата на стандартизирани тестове.
  • Цвят – цветът определя видимостта във водата. Някои риболовци предпочитат влакно, което се слива с цвета на водата, а други – контрастно влакно, което се вижда лесно за по-добра ориентация. Светлината също е от значение, както и дали рибите са плашливи и чувствителни. Изборът на цвят е въпрос на лични предпочитания и опит. 

Поддръжка и смяна на влакното

Като всяко друго риболовно оборудване, и влакното изисква грижа, за да ви служи вярно.

След всеки излет почиствайте влакното от сол, прах и насъбрала се мръсотия. Подсушавайте добре влакното, за да не се развива мухъл. Съхранявайте влакното на сухо, далеч от директна слънчева светлина. Проверявайте редовно състоянието на влакното и го подменяйте по-често. Така ще си спестите разочарованието от изпуснатите риби заради износено, загубило здравината си влакно.

При нас може да намерите подходящи продукти, с които да се грижите за своите такъми и да удължите живота и качествата на влакното: Грижа за такъма

Сменяйте влакното, когато стане необходимо – дори да изглежда в добро състояние, с времето то губи качествата и здравината си и вече не може да разчитате на него. Монофилното влакно отслабва при често излагане на слънце, вода и продължителна употреба. Сменяйте го всяка година или на около 50 часа риболов (или по-често, ако сметнете за необходимо).

Монофилните влакна са отличен избор за повечето видове риболов, както за основна линия, така и за повод. Изберете влакно на доказан производител, като съобразите диаметъра и здравината му с предпочитания от вас метод на риболов и рибите, които ще ловите. Поддържайте го добре и ще може да разчитате на своето влакно за прекрасни риболовни преживявания.

Монофилно влакно Lazer Premium Carp - Digital Camo Green
12,60 лв.
(с данък)
Висококачествено влакно, предназначено за шарански и фидер риболов. Digital camo разцветката е цифрово моделирана комбинация на тревисто зелено с микро люспички, която осигурява несравнимо камуфлажно ...
Монофилно влакно Pro Specialist Rig
4,50 лв.
(с данък)
Висококачествено японско влакно, специално създадено за направа на готови монтажи и връзване на поводи с куки. Ниската му памет и висока еластичност позволяват лесно поднасяне на стръвта. Перфектното...
Монофилно влакно Lazer Magnum XP
5,00 лв.
(с данък)
Влакно за макара с изключително високо качество. Голяма здравина на опън и на възел, даваща сигурност в борбата с трофейни екземпляри сладководни и морски риби. Износоустойчиво, позволяващо прецизна р...
Монофилно влакно Lazer Fortex
8,93 лв.
10,50 лв. -1,58 лв.
(с данък)
Влакно от най-висок клас, удовлетворяващо изискванията и на най-взискателните риболовци. Тествано от някои от най-добрите състезатели по риболов в света и доказало изключителните си качества. Абсолютн...
Монофилно влакно Lazer Specimen Carp 1200 m
21,50 лв.
(с данък)
Меко и здраво влакно - идеално за борба с водните гиганти. Отлични якостни показатели на опън и на възел, позволяващи ни да се справим безпроблемно и с най-яростните пориви на дивия шаран. Цвят &ndash...
Монофилно влакно Lazer Pro Specialist Carp Camo
9,60 лв.
(с данък)
Висококачествено японско влакно, специално създадено за шарански риболов. Перфектната комбинация от еластичност и здравина позволява естествена презентация на стръвта. Гладката повърхност и ниската па...
Влакно Lazer Precision Feeder
8,50 лв.
(с данък)
Lazer Precision Feeder е влакно с изключително високо качество. Притежава отлична здравина – както на опън, така и на възел. Разтегливостта му е намалена до минимум, което позволява прецизно от...