Изкуствени примамки

Изкуствени примамки за риболов

Изкуствените примамки са сърцето и душата на някои от най-обичаните видове риболов – спининг, джигинг, попинг и тролинг. Тези видове риболов се развиват стремително в последните години най-вече на базата на огромното разнообразие от примамки, които благодарение на технологичните иновации стават все по-реалистични, издръжливи и разнообразни и най-вече - резултатни. Рибите харесват изкуствените примамки, а риболовците обичат да ловят с тях. Воблери, блесни, клатушки, силиконови примамки, цикади, спинербайти, джигове, попери, скъртове – изборът на изкуствени примамки е огромен, дори без да включваме изкуствените мухи за мухарски риболов и чепаретата за морски риболов.

Какви риби мога да ловя с изкуствени примамки

Изкуствените примамки са създадени като имитация на традиционната храна на рибите, затова с тях успешно може да ловим всякакви хищни риби. Хищниците настървено преследват плячката и колкото по-реалистично изглежда стръвта и колкото повече начина на водене наподобява играта на истинска рибка или насекомо, толкова по-големи са шансовете ни за кълване. Дали ще ловите бяла риба и костур на силиконови примамки, пъстърва или щука на блесна, едри морски хищници на джиг или калмари в Гърция с калмаретки, важното е да подберете правилната примамка за конкретната ситуация. Ако не хванете – не се отказвайте. Сменете примамката. Сменете начина на водене. Ако трябва, сменете и мястото. Хищниците кълват на изкуствени примамки. Просто трябва да намерите начина да ги излъжете и предизвикате.

Как да изберем най-добрата примамка

Изборът на уловиста примамка е светият граал в риболова на хищници. Всеки риболовец има своя списък с топ 5 примамки, които работят и се кълне в него, но големият въпрос с примамките няма готово решение.

Има някои основни правила, които си струва да опитате, но те също вървят с предупреждението, че не работят всеки път. Освен вида на примамката, който трябва да изберете спрямо собствените си предпочитания, най-важните неща, което трябва да отчетете, когато избирате примамка във всеки един случай, са следните:

  • Вид риба - по-малки примамки за дребните видове и големи примамки за щука, сом и другите едри сладководни или морски хищници
  • Цвят на примамкататук има различни теории. Според едни примамката трябва да контрастира във водата, за да е по-видима за рибите, т.е – светла примамка в мътна вода и ярка и по-тъмна – в бистра. Други, на базата на физиката и поглъщането на дължината на вълната от водата, твърдят че при слънчево време най-подходящи са       златистите и сребристи цветове, в облачно – флуоресцентните, а при мътна вода – черните.
  • Сезонпрез различните сезони активността на рибата е различна. В периодите на по-слаба активност примамките, които разботят се различават от тези, които се използват в периодите на активно кълване.

Това, което е общовалидно е, че най-добрите примамки са здрави и изработени от качествени материали (за да може да ги използвате отново дори след многобройни атаки на хищниците), балансирани (за добър кастинг) и доказали се във вашия собствен опит като уловисти. А бонус съветът от нас е винаги в кутията или класьора си да имате различни варианти, които да изпробвате. Никога не знаете коя примамка ще ви изненада като особено успешна.

В нашия риболовен магазин ще намерите огромно разнообразие от изкуствени примамки на топ марки в риболова като Rapala, Salmo, Mepps, Duo International, Savage Gear, Pontoon21, Fanatik, Fiiish  и много други на топ цени.

Изберете според своя стил на риболов и предпочитания си осигурете вълнуващи риболовни преживявания.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящите за вас продукти, ние с удоволствие ще ви съдействаме.

Пилкер FilStar LMQ 006
6,80 лв.
(с данък)
Пилкер FilStar, който се отличава с невероятна и устойчива окраска. Много добра изкуствена примамка за морски риболов, която имитира рибка. Предлага се в различни цветове и грамажи.
Блесна Vibrax Hot Pepper
9,80 лв.
(с данък)
Отлично изработена блесна от Blue Fox, чиято конструкция минимизира оплитането на влакното по време на риболов. Моделът успешно покрива дълбочина от 0.6 до 1.2 метра благодарение на лопатката си, коят...
Калмарка DTD Shrimp Oita
19,90 лв.
(с данък)
Калмарката е с луминисцентно тяло, а текстилното покритие е с много добра текстура. Формата и цвета на калмарката имитират скарида. Също така калмарката притежава вирбел от неръждаема стомана, черно-ч...
Класьор Filstar за клатушки и джигове - мини
9,90 лв.
(с данък)
Отличен класьор за клатушки и метални джигове, снабден с девет отделения за съхранение на примамки с дължина до 8.50 cm. Отделенията се затварят с веклро и имат прозрачна лицева част, така че примамки...
Калмарка DTD Full Flash Glavoc
19,90 лв.
(с данък)
Външният слой на калмарката е от текстил, който имитира люспички, а тялото е луминисцентно.Също така калмарката притежава неръждаем вирбел, червени очи, отличен баланс и заоблени куки от неръждаема ст...
Fiiish Crazy Sand Eel No1 - 10cm Силиконова примамка тела
13,60 лв.
(с данък)
Силиконови тела Fiiish Crazy Sand Eel No1 - 10cm. с тегло 3гр. Необходимо е да бъдат окомплектовани с  джиг глави от съответния размер. Голямо цветово разнообразие, което ни осигурява успешен улов във всякакви ситуации.