Пилкери / Джигове

Ако потърсите информация за разликите между джигове и пилкери, може да намерите обяснение, че те основно се различават по техниката на риболов - джигът се движи вертикално и така облавя всички водни слоеве от дъното до повърхността, а пилкерът се води хоризонтално, като при това движение създава отблясъци и отражения, които провокират интереса на хищниците. На практика обаче с двете понятия – джиг и пилкер – риболовците у нас имат предвид едно и също.

Джиговете (или пилкерите) са отлични примамки за хищници. Изработват се от метал – най-често олово, или волфрам при високия клас примамки - и се използват еднакво успешно както за сладководен, така и за морски риболов. Джиговете/ пилкерите се използват за риболов на джиг – вертикален риболов, при който примамката се вдига и спуска чрез работа с върха на въдицата, като по този начин имитира движението на ранена рибка или друга плячка.

В сладководния риболов джиговете са успешна примамка за костур и бяла риба - с малки или микро джигове.

Морският риболов на джиг обаче е това, в което този вид примамки показват особена ефективност. Дали ще практикувате риболов от брега (шор джигинг), или слоу или спийд джиг от лодка, правилно подбраният пилкер (и начинът на воденето му) е това, което различава хващащите от нехващащите рибари.  

Какъв джиг (пилкер) да избера

Джиг примамките се предлагат в огромно разнообразие от варианти по отношение на тегло, форма и разцветка. На пазара ще намерите джигове от 5 до 500 грама, с предно, задно или средно утежнение, така че в каквато и ситуация да се озовете, може да изберете подходящ пилкер.

Размер

Изборът на подходящ джиг зависи основно от вида на търсената рибата и дълбочината и силата на течението. Колкото по-голяма е рибата, толкова по-голям следва да е и пилкера. Същото се отнася и за дълбочината и течението – в дълбоки води със силни течения е необходим голям и тежък джиг, който да стигне дъното и да не бъде отнесен от мястото, където искате да ловите.

Форма и цвят

Формата и цветът на джига са от значение и затова има толкова различни модели. Някои имат класическа форма, а други са точно копие на рибка с цел по-добра заблуда на хищниците. Пилкерите могат да бъдат къси или дълги, тумбести или издължени. При някои тялото е асиметрично, което променя играта на джига във водата за по-добра вибрация.

UV цветовете на някои модели правят примамката по-видима и атрактивна за хищниците при определени условия – облачно време, мътна вода или в дълбоките слоеве, където водата филтрира светлината и видим остава само ултравиолетовия спектър.

Конструкция

Конструкцията на пилкерите е такава, че при пропадане те потрепват и вниманието на хищниците се привлича от отраженията на светлината върху окраската на джига, заради приликата с движението на ранена рибка. Тази игра е най-силно изразена при джиговете със средно утежнение (балансирани). Те обаче може да не са много стабилни в дълбока вода, а при силни вятър и течения е трудно да бъдат удържани на желаната позиция.

Пилкерите с предно утежнение също имат изключително привлекателна за рибите игра, но в дълбокото тя се нарушава от съпротивлението на влакното.

Задно утежнените пилкери имат много добър кастинг и са устойчиви на силен вятър и течения. Заради конструкцията им обаче (изнесената в задната част тежест) тяхната игра не е толкова атрактивна, а съпротивлението, което оказват върху пръчката прави джигането с тях много уморително.

Риболов на джиг от брега (шор джигинг)

За шор джигинга са ви нужни правилно подбрани джигове за риболов от брега. На такъв риболов у нас с подходящ джиг може да се лови чернокоп и зарган. В този случай се ориентирайте към малки примамки. Подходящият размер пилкер за зарган и чернокоп е 5-10 гр.

В Гърция на шор джиг се лови успешно паламуд, тунаки, синегрида, както и дорадо – риби, които идват близо до брега. Подходящите пилкери са с тегло между 30 и 100 грама, спрямо конкретните условия и търсената риба.

Риболов на джиг от лодка

Вариантите за джиг риболов от лодка са два – слоу или спийд джиг – и те се различават от скоростта на водене на пилкера.

Пилкери за слоу джиг

Ако предпочитате слоу джиг, при който проводката е по-бавна, джиговете. които работят най-добре са между 80 и 300 грама, а като форма - по-къси и с централно утежнение. На слоу джиг с правилния пилкер в Черно море успешно се ловят лефери и чернокопи, а в Гърция и по средиземноморието – фагри, синегрида, групер и други дълбоководни морски хищници. 

Пилкери за спийд джиг

Спийд джигингът е изтощителен, но много удовлетворяващ риболов, при който с бърза проводка се търсят трофейни риби – маятико (ъмбърджак), туна и други пелагични риби. Подходящите пилкери са с издължена форма, а теглото им – както и в другите случаи – зависи от рибата и конкретното място на риболов – дълбочина и скорост на морските течения. 

Тай ръбъри

Асортиментът от морски примамки няма да е пълен, ако към него не бъдат включени тай-ръбърите – изключително модерни и успешни примамки, включващи метално утежнение, скърт и асист куки. Тай ръбърът е много ефективна примамка за морски риболов в Гърция, като с тях успешно се ловят хищници като фагри, синегрида, литрини и др. Предлагат се в различни цветове и размери.

На Piranite.com ще намерите богат избор от пилкери и джигове на водещи световни марки като Duo, Savage Gear, Jackson, Shimano, FilstarLittle Jack и много други на топ цени.

Изберете своята примамка и си осигурете вълнуващи риболовни преживявания.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящите за вас примамки, ние с удоволствие ще ви съдействаме – онлайн, по телефона или на място в нашите магазини „Риболовен свят“.

Пилкер FilStar LMQ 006
6,80 лв.
(с данък)
Пилкер FilStar, който се отличава с невероятна и устойчива окраска. Много добра изкуствена примамка за морски риболов, която имитира рибка. Предлага се в различни цветове и грамажи.
Класьор Filstar за клатушки и джигове - мини
9,90 лв.
(с данък)
Отличен класьор за клатушки и метални джигове, снабден с девет отделения за съхранение на примамки с дължина до 8.50 cm. Отделенията се затварят с веклро и имат прозрачна лицева част, така че примамки...
Пилкер FilStar LMQ 015
6,50 лв.
(с данък)
Пилкер FilStar, който се отличава с невероятна и устойчива окраска. Много добра изкуствена примамка за морски риболов, която имитира рибка. Предлага се в различни цветове и грамажи.
Тай ръбър FilStar 322 UV
От 11,90 лв.
(с данък)
Ефективна примамка за морски риболов - Тай ръбър. Предлага се в разнообразни цветове и различни грамажи. Включва джиг глава, силиконов скърт и асист куки. Модел 322 се отличава с UV покритие, гар...
Пилкер Storm Gomoku Kensaki
От 37,10 лв.
(с данък)
Благодарение на съвършения си асиметричен дизайн, Gomoku Kensaki е създаден да достига дълбочини, каквито малко микро джигове могат да постигнат. Когато използвате стандартната „нагоре-надолу&ld...
Пилкер FilStar Slow-Pitch 217 - цвят 004
От 11,90 лв.
(с данък)
Пилкер FilStar, който се отличава с невероятна и устойчива окраска . Много добра отвесна изкуствена примамка за морски риболов, която имитира рибка. Предлага се в разнообразни цветове и различни грама...
Пилкер FilStar Slow-Pitch 203
От 11,90 лв.
(с данък)
Пилкер FilStar, който се отличава с невероятна и устойчива окраска . Много добра отвесна изкуствена примамка за морски риболов, която имитира рибка. Предлага се в разнообразни цветове и различни грама...
Пилкер FilStar Slow-Pitch 143
От 8,30 лв.
(с данък)
Пилкер FilStar, който се отличава с невероятна и устойчива окраска. Много добра отвесна изкуствена примамка за морски риболов, която имитира рибка. Предлага се в разнообразни цветове и различни грамаж...
Пилкер FilStar 129
От 6,50 лв.
(с данък)
Пилкер FilStar, който се отличава с невероятна и устойчива окраска . Много добра отвесна изкуствена примамка за морски риболов, която имитира рибка. Предлгага се в разнообразни цветове и различни грам...