Протеинови топчета и пелети

Феновете на шаранския риболов са наясно, че протеиновите топчета са една от най-ефективните примамки за шаран и шаранови риби, когато се търсят едри и трофейни екземпляри. Техният състав е резултат на години опит и разработки на фирмите, съвместно с най-добрите риболовци. Протеиновите топчета са толкова обичани от рибарите заради ефективността си, че почти всяка доказала се марка - особено тези, специализирани в шаранджийския риболов - предлага свои варианти.

Тези, които предпочитат сами да приготвят стръвта и захранката си , могат да намерят многобройни рецепти за домашни протеинови топчета. Приготвянето им не е особено сложно, но изисква набавянето на специфични съставки, смесването им в правилно съотношение и технологично време и материали за направата им. Ако вие също предпочитате този вариант, може да намерите подходящи миксове за протеинови топчета в нашата секция Добавки, както и необходимите инструменти като дъска и шприц за протеинови топчета в категоряи Аксесоари, секция Шарански риболов.

Какво е протеиново топче

Общото название „протеинови топчета“ се използва за голяма група високоефективни примамки за шаран и други риби като амур, платика, сом, които успешно се използват както за стръв, така и за захранка. Независимо от надписа на етикета - плаващи (pop ups), потъващи (бойли) (boillies), дъмбели (dumbells), вафтери (wafters),  топчета за стръв (hookbites) и други, общото за протеиновите топчета е, че представляват оформени под различни форми миксове от високопротеинови съставки, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и атрактанти, които ги правят неустоими за шарана и шарановите риби. Рецептите на протеиновите топчета са резултат от дългогодишен опит и тестове на производителите, което води до балансирани и привлекателни за рибата храни. 

Изборът от вкусове, цветове и аромати на протеинови топчета е огромен, така че може да се намерят подходящи за всяка ситуация и предпочитания. Например шарани, хранени с рибено брашно и свикнали с вкуса му, биха предпочели рибни протеинови топчета. Други предпочитат плодови вкусове и кълват най-много на тях, а някои имат слабост към сладки или пък към люти протеинови топчета.

Най-често срещаният размер е между 10 и 20мм, но лесно се намират и по-големи или по-малки варианти. За по-едри риби очаквано по-големите топчета имат по-голям успех, а по-дребните кълват на по-малки.

Съставът и консистенцията на конкретните видове се различават според предвиденият начин на използване и конкретната рецепта на марката. Монтажът на протеиновите топчета най-често е на косъм - така се увеличава шансът рибата да се "засече" след като е засмукала топчето заедно с куката.

Видове протеинови топчета 

Разнообразието от протеинови топчета е огромно и човек лесно може да се обърка в лабиринта от варианти.

Най-общо протеиновите топчета се разделят на две основни групи - потъващи (boillies) и плуващи (pop ups), а според скоростта на разтваряне - бавно и бързо разтворими.

Стандартно повечето топчета са бавно разтворими и осигуряват равномерно разтваряне на контролирана от нас дълбочина.

Бързоразтворимите топчета са идеални в случаите, когато планираме кратки риболовни излети. Те започват да работят в първите минути след потапянето и се разтварят напълно в рамките на няколко часа, в зависимост от температурата и дълбочината на водата.

Потъващите топчета (често наричани бойли, бойлита, заради начинът им на приготвяне чрез варене) обикновено са с твърда консистенция. Могат да се използват както като стръв, така и за захранка.

Плуващите топчета (pop ups) се използват само за стръв – самостоятелно или в комбинация с други видове примамки за по-голяма атрактивност и привличане на любопитните риби.

Дъмбели (dumbell) и вафтери (wafters) – въпреки известните разлики между тях (най-вече във формата), и двата вида са идеално решение за случаите, когато рибата е подозрителна към стандартните протеинови топчета. Те се различават от топчетата не само по формата си, но и по консистенцията и плътността, която им дава неутрална плаваемост. Могат да се използват заедно с топчета, пелети, царевица и други захранки. Дъмбелите са предпочитани при риболов на фидер.

Как да избера най-добрите топчета 

Като при всичко друго в риболова, и по отношение на протеиновите топчета най-добрият учител е практиката, но има някои неща, които си струва да вземете предвид при избора си, защото най-добрите протеинови топчета са правилно подбраните според спецификата на конкретния риболов:

  • Размер на рибата е важен – по-големите риби предпочитат по голяма стръв. Ако искате да избегнете платиките и търсите големи шарани, изполването на по-големи топчета е препоръчително;
  • Сезон – през лятото рибата е акивна и търси по-богати храни, така че за летния сезон съставът на топчетата трябва да е по-наситен на хранителни вещества и използваното количество – по-голямо. Също така, при ниски температури потъващите топчета са се доказали като по-ефективни, докато през топлите месеци риболовът с pop-up топчетата дава отлични резултати;
  • Вкусови предпочитания на рибата – според начина си на живот и на хранене различните риби изграждат различни предпочитания, така че е добре да познаваме спецификата на водоема, където ще ловим, за да подберем правилния вкус от множеството налични. Някои производители предлагат и топчета, специално създадени според предпочитанията на определени риби, например за амур;
  • Добавяне на овкусители и дипове – добра идея е да пробваме да овкусим допълнително топчетата, които ще използваме като захранка с дип или ароматизатор със същия вкус – така те ще отделят по-дълго и по-силно привлекателния за рибата аромат.

Защо да използваме пелети

Пелетите са удобна за работа храна, която можем да използваме директно от пакета – както като стръв, така и за захранка. Ако се използват като захранка, могат да се подават както с прашка, така и с метод фидер и кошнички. Това прави прелетите предпочитани при фидер риболова. Също като протеиновите топчета, са храна, богата на хранителни вещества и се предлагат в разнообразие от вкусове, цветове и размери. Формата им ги прави много удобна стръв.

Бавно разтворимите пелети остават дълго на дъното, което ги прави чудесна стръв за шаран, сом, лин, каракуда, бяла мряна и други мирни риби. Бързо разтворимите пелети работят чудесно като захранка, с която да привлечем активно хранещите се риби към мястото, което сме избрали.

Защо да изберете топчета и пелети от Piranite.com

В нашия риболовен магазин ще намерите огромно разнообразие от протеинови топчета, вафтери, дъмбели и пелети на топ марки в риболова като Van Der Eynde, Dynamite Baits, Carp ZoomFilstar и много други на отлични цени.

Изберете според своя стил на риболов и предпочитания си осигурете вълнуващи риболовни преживявания.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящите за вас продукти, ние с удоволствие ще ви съдействаме – онлайн, по телефона или на място в нашите магазини „Риболовен свят“.

Топчета CarpTech
От 32,30 лв.
(с данък)
Серия топчета Dynamite Baits CarpTech, която е доказала безспорния си успех при риболов на шаран. Серията включва голямо разнообразие от утвърдени аромати и цветове, които гарантирано привличат р...
Плуващи топчета CZ Pop Up
4,92 лв.
6,00 лв. -1,08 лв.
(с данък)
Нови и още по-привлекателни протеинови топчета от Carp Zoom, с нова формула гарантираща по-добра плавателност и запазване на аромата и вкуса за дълго време. Благодарение на различните цветове и аромат...
Пелети CZ Feeding Halibut Pellet
11,90 лв.
(с данък)
Доказано успешни пелети, разработени за интензивно захранване или за употреба като стръв. Притежава високи хранителни стойности, богати на разтворими рибни протеини, витамини и минерали. Отличен избор...
Топчета CZ Act-X Boilies
От 11,90 лв.
(с данък)
Висококачествени бойлита в различни размери, които да отговорят на всякакви нужди. Направени са от внимателно подбрани съставки, съдържащи идеален микс от протеини, мазнини и аромати, които да примамя...
Дъмбели за фидер Wafters FilStar Premium Carp - 10 x 6 mm
6,38 лв.
7,50 лв. -1,12 лв.
(с данък)
Висококласни дъмбели Wafters от серията Premium Carp на Filstar, разработени за фидер риболов. Съдържат атрактанти и стимуланти, които ги правят лесно откриваеми и желани от трофейните екземпляри.
Пелети DB Swim Stim Durable Hook Pellet
От 10,35 лв.
11,50 лв. -1,15 лв.
(с данък)
Супер атрактивни пелети с висока попиваща способност, достатъчно меки, за да се закачат с лекота на куката, а същевременно толкова стегнати, че не изпадат при кастинг. Универсални са, могат да се изпо...