Живарници и кепчета

Като риболовци, ние полагаме всички усилия да привлечем рибата и да я излъжем да клъвне. Избираме подходящи въдици и влакна, за да можем да я уловим и извадим, без да скъса и да се измъкне, заедно с примамката и част от такъма ни. И когато вече е почти до нас, идва следващата много важна задача – да я извадим с възможно най-малко стрес за рибата и да я запазим в добро състояние до края на риболовния излет. За тази част от риболова разчитаме в голяма степен на качествения, добре подбран кеп и подходящия живарник, в който рибата да остане докато решим да я пуснем обратно или да я вземем. 

Кепове за риболов

Кеповете за риболов са различни - както универсални, така и специално създадени за конкретен вид риболов – шарански, мухарски и други. Те се различават по вида и големината на мрежата, размерът и материалът, от който е изработена главата, дължината на дръжката и това дали е телескопична или не, тежестта на кепа, който трябва да бъде максимално удобен за работа и още много характеристики. Трябва да вземем всички тях предвид, когато избираме най-подходящия за нас кеп (или кепче), за да не се вайкаме, ако уловът се измъкне току пред нас, или рибата бъде наранена от неподходящата мрежа на кепа. Ако ловим шарани, трябва да изберем шаранджийски кеп с голяма глава, която лесно се откача, за да можем да се погрижим бързо и адекватно дори и за трофеен екземпляр. Кепът за пъстърва пък е с плитка, силиконова мрежа, която гарантира, че нежната риба няма да бъде наранена от друг, по-груб материал. Размерът на главата и формата на кепа – кръгъл или квадратен – зависи от нашите предпочитания и размера на рибата, която очакваме да хванем. Дължината на дръжката е важна - при риболов от лодка нямаме нужда от много дълга дръжка, но при риболов от брега тя може да е решаваща в момента на изваждане на рибата. Телескопичните и щекерни дръжки са удобен вариант, които могат да се сгъват и разгъват според нуждата за по-удобна работа и транспорт.

За риболовците остава да изберат правилния кеп или ако предпочитат - да сглобят свой собствен от предлаганите дръжки и глави за кепове, така че крайният резултат да отговаря най-точно на конкретните нужди в риболова.

Живарници

Живарникът е последният елемент от оборудването за риболов, който отбелязва успехът ни – в него уловената риба трябва да изчака края на излета в условия, възможно най-близки до естественото ѝ състояние. Има богато разнообразие от живарници по форма, размер и материал на изработка. В зависимост от вида и размера на рибата може да използваме различни живарници – от такива тип торба, до 4 и повече метрови. Материалът също има значение и марките предлагат разнообразни модели - от метален живарник – кош, през такива от мека, бързосъхнеща мрежа, до специалните шаранджийски живарници, които са направени от плътен материал, тъй като острите перки на шарана могат да разкъсат мрежата и да съсипят дори чисто нов живарник.

В нашия онлайн магазин предлагаме богат избор от живарници и кепчета, както и отделни глави за кеп, държачи за кеп и мрежи, с които може да се подменят износените, без да се налага да сменяме целия кеп.

Изберете според своя стил на риболов и предпочитания си осигурете вълнуващи риболовни преживявания.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящите за вас продукти, ние с удоволствие ще ви съдействаме – онлайн, по телефона или на място в нашите магазини „Риболовен свят“.

Кеп Trout Master Net
68,00 лв.
(с данък)
Мухарски кеп със силиконова мрежа, която позволява по-безопасно вадене на рибата. Размерът на главата е 42х28 см, дължината на рамката и дръжката общо е 62 см, а дълбочината на мрежата е 25 см. Кепът ...
Магнитен държач Rapala RCD Magnetic Release
43,50 лв.
(с данък)
Здрава магнитна закачалка с карабинер, идеална за кепове или други големи инструменти и аксесоари, които желаете да прикрепите към своя елек или друго риболовно облекло. Формата на магнитите позволява...