Кепчета

Кепът за риболов е това, което стои между вас и закачената и успешно извадената риба. Не са малко случаите, в които рибата е стигнала на една ръка разстояние, само за да се откачи в последния момент, заради липсата на кеп или неподходящият такъв – с къса дръжка, малка глава или плитка мрежа. 

Кеповете за риболов се изработват от различни материали според специфичното си приложение и предпочитанията на риболовците. Някои са от текстилна, бързосъхнеща мрежа, която може да бъде гумирана или със силиконово покритие, други пък други имат мрежа от риболовно влакно (корда). Рамката може да бъде от различни материали – алуминий, дърво или от други материали. Размерът на главата също е от значение – колкото по-големи риби очаквате да ловите, толкова по-голяма глава трябва да има кепа.

Дръжката на рибарския кеп може да бъде цяла или сгъваема, а предпочитаните материали са алуминий, фибростъкло или карбон за повече лекота. Често при кеповете дългите дръжкиса телескопични или щекерни, за да стане кепа по-компактен.

Конструкцията е важна, особено при по-големите кепове. Удобният кеп е лек, но здрав, затова предпочитаните материали са алуминий и карбон, които гарнатират устойчивост при минимално тегло. Ергономичната дръжка позволява по-здрав захват и защита против плъзгане, което е особено важно, когато се опитвате да извадите едър, тежък екземпляр с кеп с дълга дръжка.

Някой кепове са плуващи - разполагат с поплавък, който не им позволява да потъват.

Как да избера най-подходящия кеп

Шаранджийски кепове

Шаранджийският кеп е специално разработен, за да отговаря на нуждите на шаранския риболов и най-вече – лесното и безпроблемно изваждане дори на най-едрите трофейни екземпляри. Масово дръжката с дължина от 1.80м и повече, а главата е широка, за да може спокойно да поеме голяма риба. За разлика от другите кепове, конструкцията на шаранския кеп се състои от две странично разположени рамена, които лесно се откачат от дръжката, а мрежа е дълбока и от материя, която няма да се разкъса от острите перки на рибата, нито ще нарани шарана. След като мрежата бъде освободена от рамката, тя може да се навие и рибата безопасно да бъде поставена на карп дюшек или люлка, за да бъде обработена с необходимите антисептици, преди да я поставим в живарника. За да може всичко това да се извърши с възможно най-малко усилия е важно кепът да има лесен за работа механизъм, с който главата да се откача от дръжката.

Мухарски кепове

Мухарският кеп (или кеп за пъстърва) е малък кеп с гумирана или силиконова мрежа, която гарантира, че рибата няма да бъде наранена. Тъй като за пъстървите е важно да не бъдат докосвани с ръка, особено при риболов catch and release правилно подбрания кеп с плитка мрежа гарантира максимален комфорт за рибата и рибаря.

Други кепчета за риболов

Ако не сте фанатичен фен на конкретен вид риболов, който изисква специфичен кеп, то имате нужда от кеп с универсално приложение, с който да сте сигурни, че ще извадите успешно своя улов.

Може да изберете сгъваем кеп за риболов, който се транспортира лесно и не заема място. Кепчето може да има кръгла, триъгулна или квадратна глава според вашите предпочитания и удобство. Важно е да разполага със здрава мрежа от материя, която на наранява рибата и издържа при контакт с острите перки и зъби, особено при риболов на хищници. Гумираната мрежа, например, издържа на атаките, а също така помага за по-малко заплитане на куките.

Според това дали ловите от брега или от лодка може да прецените дали имате нужда от кеп с дълга или къса дръжка, а може и да се спрете на модел чиято дължина се регулира и може да се използва при всяка ситуация. Без значение дали имате нужда от голям кеп или малко кепче, подберете го правилно – подходящ размер глава, качествена мрежа с достатъчна дълбочина, удобна дръжка – и си гарантирайте, че нито една уловена риба няма да ви избяга.

Мрежи за кеп

Мрежата за кеп е консуматив. След известно време на употреба дори най-качественият кеп ще има нужда от нова мрежа, която ще пострада от перките на рибите и постоянния досег с вода и слънце. Ако кепът ви е удобен и не искате да го сменяте, може да изберете само мрежа, която да замени износената. Повечето производители на кепове предлагат и мрежи към стандартните си модели, с които без усилия ще направите любимия си кеп като нов.

В нашия риболовен магазин ще намерите огромно разнообразие от кепове и кепчета - както универсални, така и специализирани кепове за шаран или пъстърва - на топ марки в риболова като Fox, Savage Gear, Carp Zoom, FilstarDLT и  други на отлични цени.

Изберете според своя стил на риболов и предпочитания си осигурете вълнуващи риболовни преживявания.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящия за вас кеп, ние с удоволствие ще ви съдействаме – онлайн, по телефона или на място в нашите магазини „Риболовен свят“.

Кеп Trout Master Net
68,00 лв.
(с данък)
Мухарски кеп със силиконова мрежа, която позволява по-безопасно вадене на рибата. Размерът на главата е 42х28 см, дължината на рамката и дръжката общо е 62 см, а дълбочината на мрежата е 25 см. Кепът ...
Кеп шарански FilStar Easy Fold
120,96 лв.
134,40 лв. -13,44 лв.
(с данък)
Шарански кеп от карбонови и алуминиеви елементи с изключително лека конструкция (790 гр) и в същото време без никакви компромиси със здравината. Разполага с иновативно захващане на рамената, което оси...
Кеп FilStar
41,00 лв.
(с данък)
Сгъваеми кепчета на FilStar, изработени от изключително леки и здрави алуминиеви профили и снабдени с мрежа от мек полиестер. Компактни и удобни при съхранение и транспорт. Притежаващи завидна здравин...