Ботуши за риболов

Ботуши за риболов

  piranite.com

 (162)    (1)    0

  Оборудване и съвети

Когато става въпрос за екипировка за риболов, обикновено всички се вълнуваме от оборудването – най- здравата въдица, най- добрата макара, примамки, които са се доказали като работещи и всички други детайли, които да ни осигурят успешен улов.

Облеклото остава малко встрани, до момента, в който се озовем на вода, брулени от дъжда и вятъра, жарени от слънцето, мокри. Неподходящото облекло може да съсипе цялото ни преживяване. 

За дрехите ще говорим в някой от следващите постове. Днес ще ви разкажем как да изберем ботуши за риболов, с които да се чувстваме удобно и да се приберем сухи и доволни. В крайна сметка – чували сте го от баба си и майка си и сте се убедили по трудния начин, че са прави – сухите и топли крака са най-важното, за да останете здрави.

Разбира се, ако времето е сухо и сме убедени, че няма да имаме досег с водата, може да обуем обикновени удобни обувки. Но риболовът не е просто разходка сред природата. За да сме сигурни, че няма да се намокрим или да се подхлъзнем в калта в най-неподходящия момент, имаме нужда от ботуши, и то качествени.

Как да изберем ботуши за риболов

На пазара има изобилие от модели и марки в широк ценови диапазон. За да направим правилен избор, трябва да имаме предвид няколко неща:

  • Ботушите трябва да са водонепропускливи, за да останат краката ни сухи
  • Тъй като няма как да избегнем кални и хлъзгави места, подметката на ботушите трябва да осигурява стабилност и сигурност, за да не се подхлъзнем
  • Ботушите трябва да бъдат достатъчно леки, за да не затрудняват придвижването и ограничават движенията ни
  • За да ни служат във всякакви условия, без да се тревожим за състоянието им, трябва да са изработени от устойчив на атмосферни условия и на износване материал.

Това са основните неща, които трябва да търсим при избора на ботуши, за които да сме сигурни, че ще ни служат вярно дълго време. В допълнение, трябва да имаме предвид дали ще ги използваме за газене в дълбоки води, и съответно, да преценим височината, която ни е нужна. А според това дали планираме да ловим през зимата и при ниски температури, ще преценим дали са ни необходими ботуши с термочорап. 

Най-добрият вариант - EVA материал

Ние от екипа на piranite.com от собствен опит оценяваме ботушите, изработени от EVA материал. В сравнение с каучукови или PVC ботуши, те тежат с 35% по-малко. Технологията на EVA е до 3 пъти по-износоустойчива от другите материали, използявани за направата на  ботуши. Материалът  има голям брой въздушни джобове-капсули с отлична термоизолация, които изолират студа и осигуряват топлина на краката. EVA ботушите не позволяват на топлината да излезе и пазят краката топли.  

Харесваме EVA ботушите, защото един чифт тежи само между 0.700 и 1.00 кг, гъвкави са и стават едно цяло с крака, като не допускат никаква загуба на топлина, дори при екстремни температури. Издържат на всичко, което им причиняваме по време на риболовните излети и можем да разчитаме на тях дълго.

Нашите фаворити на базата на съотношението между качество и цена са ботушите на полската марка Lemigo. Компанията произвеждат над 1.5 милиона чифта ботуши на година, а нейният собственик - страстен риболовец и ловец - е първият, който пробва новите модели преди да се одобрят за производство. Ботушите на Lemigo, изработени от EVA материали, са сред от най-леките и удобни ботуши, които може да се намерят.

Нашите любими модели са ултра леките класически ботуши с подвижен неопренов термо чорап Greenlander EVA 862, както и топ моделът за много студени дни, кал и дълбок сняг ARCTIC TERMO+EVA 875.

ботуши Lemigo Greenlander EVA 862                                         Ботуши Lemigo ARCTIC TERMO+EVA 875

БОТУШИ GREENLANDER EVA 862                         БОТУШИ ARCTIC TERMO+EVA 875

Ако с времето термочорапът се износи, а ботушите са още здрави, може да подмените само подплатата, вместо да сменяте целите ботуши.

И защото знаем, че ще питате, бързаме да ви кажем, че ги имаме и в дамски и детски модел (дори и в розово за малки принцеси :) ) - така всеки от семейството ще има удобни за ходене, топли ботуши, с които зимата вече не е проблем. 

дамски ботуши Lemigo Jessy EVA 800              Детски ботуши Lemigo Scandi EVA 763                 ботуши Lemigo Grizzly EVA 835 PINK

За всички риболовци, които ще нагазят не само до коленете, нашето предложение са дълги ботуши HIP Wader EVA 808, които защитават от студа и водата:

ботуши Lemigo HIP WADER EVA 808

Ботуши дълги Hip Wader EVA 808

Сухи и топли крака - приятен и успешен риболов! И зимата вече няма да ни изненадва :)

 (162)    (1)    0

Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!
Leave a Comment
Captcha