Как се става шампион по подледен риболов

Как се става шампион по подледен риболов

  piranite.com

 (214)    (4)    0

  Зимен риболов

На 4 и 5 февруари 2023г. се проведе първият кръг на Купата на България по подледен риболов. Нашият отбор „Риболовен свят“ взе второ място, а Андрей Стефанов, който познавате от нашия магазин в „Младост“, се окичи с шампионската титла индивидуално.

Изключително горди сме с момчетата и нямаше как да пропуснем възможността да поговорим по-подробно с Андрей за това как се става шампион, трудно ли е да ловиш риба на лед и какво е необходимо, за да се наслаждаваш на хобито си в най-суровите условия.

Ето какво сподели шампионът с нас:

Piranite: Андрей, поздравления за постигнатите резултати – както индивидуално, така и отборно! Разкажи ни повече за отбора и турнира.

Андрей: Състезанието се проведе между 3 и 5 февруари на язовир Малък Беглик. Проведохме тренировка в петък, след което имахме два състезателни дни в събота и неделя. Участваха 7 отбора, всеки от по трима души. Нашият отбор бяхме аз, Йонко Гюров и Иван Иванов – и се класирахме на второ място отборно.

Piranite: Страхотно! А ти си на първо място индивидуално, нали така?

Андрей: Да, аз съм първи с общо 36 уловени риби и 960гр.  за двата състезателни дни.

Piranite: Каква беше твоята стратегия, която те изведе до победата?

Андрей: Риболовът беше труден, така че беше важно търпението. Наблегнах на червеноперки и костури и с постоянство и търпение успях да извадя достатъчно риби, за да победя. Използвах руски ледобур 10 см. Някои колеги предпочитат 9см – все пак, колкото по-малка е дупката, през която влиза светлината, толкова по-малко се плаши рибата. Но пък, с по-малка дупка рискуваш да не можеш да извадиш по-голяма риба. Мормишките ми бяха руски, 3-милиметрови, а за стръв целият отбор използва хирономус.

И разбира се, много важен елемент от стратегията е познаването на водоема, така че да определиш позициите си в сектора – правилата на турнира дават право на две позиции, маркирани с флагче, около което всеки състезател разполага с 5-метров радиус, в който да пробива дупки. Правилната позиция дава голямо предимство.

Piranite: Ти каза, че е било доста студено. Какво е необходимо, за да издържиш толкова време на леда?

Андрей: Студено беше, наистина. В събота беше около -12, а в неделя, с вятър от 30km/h, усещането беше за още по-студено време, поне -20. Наложи се да прекратим състезанието един час предсрочно. Преди две години, на състезанието на Голям Беглик, се стигна до травми – доста състезатели бяха с измръзвания от 1 и 2-ра степен - и за да избегнем това, този път решихме да ловим два часа вместо три в неделя, при положение, че правилникът го позволява.

Piranite: Как се издържа на такъв студ?

Андрей: Облеклото е много важно, всъщност – основното. Няма начин да останеш часове наред неподвижен на леда, ако не си подхдящо облечен. Вече има достатъчно дрехи, подходящи за такива условия, които запазват топлината на тялото, без да ограничават движенията. Аз залагам на плуващ костюм Westin W4 – освен че предпазва от студа, той е особено ценен, ако ледът се счупи и се стигне до падане във водата. При температура от 0 градуса на водата е особено важно да не се намокриш, защото много бързо може да се стигне до хипотермия. Още повече, костюмът е плуващ и те задържа на повърхността, така че буквално може да спаси живота в случай на инцидент.

Трябват също така и топли обувки – аз предпочитам ботуши ARCTIC TERMO на Lemigo, защото са непромокаеми и запазват топлината. Не знам дали наистина вършат работа при - 50°C, но при -20 се справят чудесно.

Топла шапка, разбира се – тук има много варианти  - на Fox, Filstar и други и качествено термобельо.

По отношение на ръкавиците, те със сигурност са необходими, но по време на риболов е въпрос на избор дали да се ползват. Аз лично ловя без ръкавици, защото с тях е много по-трудно. Някои колеги опитаха и с ръкавици, но се стига до много изпуснати риби.

Така екипиран, може не просто да издържиш на леда, но и да се наслаждаваш на риболова.

Piranite: Каза „да се наслаждаваш на риболова“. Какво всъщност те привлича в този вид риболов?

Андрей: Подледният риболов е различен. Той дава възможност да се насладиш в пълна степен на красотата, спокойствието и тишината. Не може да се сравни с нищо друго. А и това е единственият риболов, при който можеш да ловиш навсякъде във водоема – просто тръгваш по леда, харесваш си място, пробиваш дупка и ловиш.

Piranite: Звучи много просто. Но ако не си състезател, а искаш да пробваш, какво е необходимо за успешен зимен риболов?

Андрей: Нищо кой знае какво. Нямаме много видове примамки и различни въдици. Трябват само няколко въдички балалайки и мормишки – ползват се мормишки до 5мм.  И ледобур, разбира се. Най-добрата стръв е хирономус, но той е скъп и се намира трудно, така че и бял червей върши работа. За утежнение – глина, например DAMP LEAM BLACK на Van den Eynde.

Най-важното за зимния риболов е желанието.

Piranite: Какво би посъветвал риболовците по отношение на зимния риболов?

Андрей: Преди всичко, да бъдат много внимателни. Само няколко дни преди състезанието на същия водоем един мъж се удави, а синът му едва беше спасен. Никога не излизайте безрасъдно на леда, винаги тествайте дебелината му. Не ходете сами и винаги носете въже. Погрижете се за безопасността първо, за да може да се насладите на риболова.

Piranite: Какво да очакваме от теб и отбора занапред?

Андрей: Хаха, ами още добри класирания. На 18 и 19 февруари предстои втори кръг за Купата и се надяваме да се представим все така и дори по-добре. Гледаме към първото място.

Piranite: Желаем ви го от все сърце и вярваме във вас. Чакаме ви с още купи и медали!

Това беше разговорът ни с Андрей за зимния риболов и как да сме успешни, ако искаме да опитаме това хоби за корави мъже.

А ако вие искате да го попитате нещо, може да ни пишете в коментари или да дойдете в магазина ни в Младост, където той лично да ви разкаже повече, да отговори на въпросите ви и да ви посъветва.

 (214)    (4)    0

Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!
Leave a Comment
Captcha