Пъстърва на спининг – каква примамка да изберем

Пъстърва на спининг – каква примамка да изберем

  piranite.com

 (304)    (3)    0

  Спинингов риболов

Риболовът на пъстърва на спининг е един от най-интересните и атрактивни видове спининг риболов. Балканската пъстърва е изключително красива, борбена и хитра риба, която не е за подценяване. Уловът на хубав екземпляр със сигурност доставя удоволствие и е повод за гордост. Въпросът е как да стане така, че в голямото надлъгване с пъстървата победител да сме ние, а не рибата.

От piranite.com можем да кажем едно – успехът е съвкупност от много фактори, но правилната примамка е от ключово значение за успешния и приятен риболов на пъстърва.

Нетърпеливи за официалното откриване след четиримесечната забрана, решихме да споделим с вас как избираме примамките за успешен риболов на пъстърва.

Видове примамки (които работят)

Ако сте решили да се пробвате за балканска пъстърва на спининг, трябва ви подходящ и добре селектиран набор от тези примамки:

  • Въртящи блесни 
  • Воблери
  • Силикони.

На какво ще се спрете, зависи от вашите предпочитания и досегашен опит. Но можем да гарантираме, че при правилен избор на примамка и тъкъм, всяка от тях ще ви осигури вълнуващ риболов.

Когато избираме примамка, най-важно е да я подберем спрямо спрямо състоянието и нивото на водата. Ще намерим пъстървите близо до дъното, така че ние трябва да бъдем там. Подбираме размера и теглото така, че примамката да не закача дъното, но и да не бъде отнесена от течението. В по-малките и плитки рекички работят добре малки и леки примамки. Ако водата е буйна и течението - силно, или се надяваме на трофеен екземпляр, ловим с по-голяма примамка.

За да бъде максимално забележима за рибата, нашата примамка трябва да се вижда ясно във водата и да предизвика атаката на пъстървата. Практиката е показала, че тъмните и ярки цветове са подходящи най-вече за бистри и прозрачни води, а в мътна вода най-добре работят светлите, контрастиращи примамки.

Блесни

Въртящата блесна е най-универсалната и лесна за използване примамка за пъстърва, задължителна за всеки спинингист. Удобна е за работа дори и за начинаещи ентусиасти, така че ако тепърва започвате с този атрактивен риболов, смело посегнете към блесните. Най-важен е правилният избор на размер и цвят – така ще си гарантирате отличен резултат при всякакви условия - не само за пъстърва, но и за други хищници като кефал и костур.

Как да изберем блесна за пъстърва

Пъстърва се лови успешно с блесни от размер 0 до 4 (в редки случаи – и по-големи). Най-често ефикасни са блесни с размер 1-3 (по класификацията на Mepps, която се е наложила като стандарт). При много силно течение и ако гоним трофейни риби, избираме по-голяма блесна. Независимо от номерацията, които всяка марка е сложила на етикетите, винаги подбираме големината спрямо състоянието и нивото на водата.

По отношение на цветовете - блесните най-често са в метални цветове - сребърни, златни, медни и черни – често с допълнителна шарка. Ако нямаме собствени наблюдения и предпочитания, съобразяваме цвета на примамката според цвета на водата, така че да бъде максимално забележима за пъстървата. 

Нашите предложения

Изборът на блесни на пазара е огромен и всяка марка има работещи модели, сред които може би вече имате своя фаворит. В търсенето на универсална, добре работеща блесна на достъпна цена обаче, нашият опит е показал, че класиката е класика не случайно. Когато говорим за блесни, името Mepps e синоним на традиции, научна прецизност и страст към риболова. В целия свят Mepps  предлага над 4 хиляди различни блесни с огромно разнообразие от размери и цветове. Сред тях всеки любител на риболова на хищници може да назове своята любима блесна. По отношение на универсалността обаче, нищо не може да бие класическият модел Aglia. Той е уникално проектиран да се движи гладко от момента, в който докосне водата. Движението на листото се адаптира към скоростта и силата на течението и Aglia винаги издава правилни и отчетливи вибрации. Моделът се предлага в богата гама от цветове и размери, сред които всеки може да намери своята примамка. Отлична блесна за риболов на пъстърва – проверено от piranite.com!

Ето и някои от нашите любими блесни Aglia:

 блесна mepps Aglia                       mepps aglia въртяща блесна                      блесна mepps aglia decore

Блесна Aglia                          Mepps Aglia 2                       Mepps Aglia Decore

Воблери

Това са най-атрактивни и интересни за използване примамки. Те изискват малко повече опит – повечето пъстървови воблери имат  т.нар. „туичингова игра“ – тази, която ние самите придаваме на примамката с въдицата. Повярвайте, струва си да го придобиете – воблерът е една изключително ефективна примамка, с която може да преживеем най-вълнуващите си риболови на пъстърва. 

Как да изберем воблер за пъстърва

Воблерите за пъстърва имитират малка пъстърва или лещанка. Примамките са изключително реалистични, за да привлекат умна и предпазлива риба като пъстървата. Най-добре работят воблери между 3 и 7см, най често използваните са 4-5 сантиметрови. Опитът показва, че потъващите воблери се представят по-добре - те трудно могат да бъдат отнесени от бързото течение и стоят близо до дъното, където е рибата. Дълбочината на газене на примамката се определя от нейното тегло (както вземем предвид обаче, че тук играе роля и лопатката на воблера), като тя трябва да е съобразена с дълбочината на реката, където ловим.

На пазара има огромно разнообразие по отношение на цветове и форми. Тук отново съобразяваме избора си с описаното по-горе - пъстървите реагират както на естествените цветове, имитиращи окраската на рибка, така и на ярки, контрастно оцветени примамки. По отношение на формата, тези тип Minnow са се доказали като особено успешни.

Нашите предложения

Селекцията на Piranite.com започва с модел Trout Tune 55 на Jackson – потъващ воблер тип Minnow с дължина от 5.5см и тегло от 3.5гр или 7гр. според вида (потъващи/бързо потъващи). Този модел има много стабилно поведение в течение, атрактивна игра и страхотен кастинг. Доказано работи и провокира пъстървата. Който и от тях да купим, ще си гарантираме интересни моменти.

В допълнение към останалите атрактивни цветове, серията Trout Tune 55 включва и цвят BT (балканка), разработен специално за България.

воблер Jackson Trout Tune 55HW                                      воблер Jackson Meteora 52

Jackson Trout Tune 55HW                             Jackson Meteora 52

Друг модел на Jackson, който си струва да пробваме, е Meteora52 (или 70, ако ще ловите в дълбоки и бурни води). Моделът е с допълнително волфрамово утежнение, което му придава точен кастинг и го държи стабилен и в най-силното течение. Има различни опции за цветове.

Моделът TJ Minnow на Sea Buzz е третото ни топ предложение за пъстървов воблер. Моделът е с неутрална плаваемост (suspending) и дълбочина на газене около 0,5м. Подходящ е за туичингова игра и се е доказал като привлекателна примамка за пъстървите. Предлага се в разнообразие от цветове.

воблер Sea Buzz TJ Minnow

Sea Buzz TJ Minnow

Силиконови примамки

Силиконовите примамки са решението, когато рибата е капризна и не особено активна, така че са много подходящи за началото на сезона. Силиконите, които имитират ларви и червеи – естествена за пъстървите храна - провокират дори и най-мнителните риби. Пъстървите реагират най-добре на реалистични примамки с размер между 2 и 5 см. Ако примамката е ароматизирана допълнително, това я прави още по-привлекателна за пъстървите.  

Топ силиконови примамки за пъстърва

Ние от piranite.com препоръчваме продуктите на LIBRA LURES – техните силиконови ларви и червеи са изключително реалистични, движат се като истински и са ароматизирани с неустоими за рибите вкусове (но за най-чувствителните към миризми рибари има и варианти без аромат). Това са нашите предпочитани модели:

силиконови ларви Libra lures                          силиконови червеи Libra Lures

Libra Lures Larva 35                                   Libra Fatty D Worm Tournament 55

Струва си да вземем и 5-сантиметровата MAYFLY на SAVAGE GEAR – страхотна имитация на ларва на майска муха, която е неустоима за пъстървите:

силиконова ларва Mayfly Savage Gear

Savage Gear Mayfly 50mm

Надяваме се, че сме ви били полезни и ви пожелаваме назабравими емоции и трофейни пъстърви!

Ще се радваме, ако споделите в коментар вашите любими примамки.

 (304)    (3)    0

Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!
Leave a Comment
Captcha