Добавки

Ако правите всичко както трябва, но не сте на 100 процента доволни от резултата, добавките са това, което променя шансовете във ваша полза. Ароматизаторите, диповете и атрактантите са това, което превръща стръвта и захранката в неустоима за рибата и – ако са правилно подбрани според ситуацията и използвани според инструкциите – увеличават сериозно шансовете за кълване.

Ароматизатори

Предлагани в течна или суха форма, както и под формата на пудра, тези продукти се използват, като се смесват със захранката или стръвта, за да ѝ придадат неустоим за рибите аромат. Сред най-използваните са сладките аромати като карамел, плодови като тути фрути и ягода, както и не особено приятни за човешкото обоняние, но много привлекателни за различни видове риби аромати на риба, ракообразни или червеи. Голяма част от ароматизаторите съдържат съствки, които се харесват на повечето мирни риби и увеличават като цяло шансовете за кълване. Но ароматизаторите могат много повече. С използването на правилния ароматизатор може лесно да селектирате рибата, която искате да ловите. На базата на дългогодишни проучвания и експерименти, компаниите са разработили ароматизатори на база на предпочитанията на конкретни видове риби. Някои са селектирани да привличат едри, трофейни шарани, други се фокусират върху големи платики, трети са специално създадени мискове за червеноперки, а има и такива, които са насочени към вкусовете на риби като лин и мряна. На нашия сайт ще намерите разнообразие от течни и сухи ароматизатори, както универсални, така и селектирани за конкретни риби.

Атрактанти

Ако ароматизаторите залагат основно на миризмата, която излъчват, за да привлекат рибата, то атрактантите включват към нея и различни допълнителни съставки, които да подсилят ефекта на привличане – комбинации от мазнини, аминокиселини и други вещества, особено атрактивни за рибите.

На база на своя състав, форма и консистенция, всеки предлаган атрактант набляга на различно предимство - някои стимулират апетита на рибите и са най-ефективни в студени води, други са с консистенция, която ги прави особено подходящи за PVA и спод, трети са идеални за допълнително овкусяване на протеинови топчета. Атрактантите са със силно концентрирани аромати (често неприятни за човешкото обоняние, но много харесвани от рибата) и, използвани правилно със стръвта и захранката, могат чувствително да увеличат шансовете за успешен риболов.

Дипове

Когато желаем да подсилим привлекателността на примамката, на помощ идват диповете. Те са атрактанти, в които директно се потапя стръвта. Диповете се използват успешно както с жива стръв (червеи и други) и царевица, така и с протеинови топчета и изкуствени примамки.

Консистенцията на диповете им позволява да се задържат върху стръвта и постепенно да отделят активните си вещества, които привличат рибите и стимулират желанието им да се хранят. В състава на тези добавки влизат различни атрактанти – мазнини, аминокиселини и овкусители, които са съобразени с вкусовете на рибите. Според състава си диповете са подходящи както за риболов на мирни риби – шаран, амур, платика, червеноперка, така и за сом, и за морски риболов.

След като стръвта се потопи в дипа, тя става по-атрактивна за рибата, благодарение на изкусителните вкусове и аромати, които се отделят продължително време и създават ароматна следа, неустоима за рибата. Някои дипове имат и цвят и блясък за допълнителен ефект на визуална привлекателност. 

Лепила

Ако искаме да използваме червеи като захранка е необходимо да ги споим в една хомогенна топка, така че да не се разпръснат преждевременно. Тогава е нужно да използваме лепило за червеи. Специално създадените лепила са лесни за работа и се използват според инструкциите на производителя. Друг вид е лепилото за захранка, което е необходимо при силно течение и голяма дълбочина, за да може захранката да достигне до дъното и да се разтвори там.

Глина

Глината е често използвана съставка при захранване. Тя се използва основно за отежняване на сместа, така че захранката да стигне до дъното, преди да се разтвори. Чрез глината можем да влияем върху цвета на захранката и да се намалим хранителната ѝ стойност. Тези качества правят глината особено важна при приготвянето на смеси за риболов през студените месеци, тъй като през зимата рибата не се храни активно и реагира най-добре на захранки с тъмен цвят и ниска хранителна стойност.

Наличието на богато разнообразие от глини дава възможност за избор каква да използваме в нашите захранки според конкретните условия и нужди.

Добавки

За да приготвим най-подходящата захранка за конкретните условия, може да използваме различни добавки, които да я обогатят или да ѝ придадат допълнителни качества. Добавките имат универсално приложение или са насочени към привличането на определен вид риба:

  • рибеното брашно например ще направи захранката привлекателна за шарани, хранени основно с такива смеси;
  • гълъбовата тор е изключително успешна при риболов на червеноперки;
  • Оцветителите и боите, добавени към захранката, правят така, че тя да образува облак с желания цвят. Цветът играе важна роля, защото в определени ситуации захранката работи най-добре, ако се слива с цвета на дъното или контрастира с него

В нашата секция Добавки ще намерите и други специфични компоненти за захранка или стръв като:

  • мляно и гранулирано кюспе;
  • бисквита;
  • кокосово брашно;
  • трохи и питки за стръв за риболов на едри шаранови риби.

За тези, които предпочитат сами да приготвят своите протеинови топчета предлагаме готови миксове, които да използват в своите рецепти.

В нашия риболовен магазин ще намерите огромно разнообразие от ароматизатори, атрактанти, дипове и добавки на топ марки в риболова като Van Der Eynde, Dynamite Baits, Carp ZoomFilstar и много други на отлични цени.

Изберете според своя стил на риболов и предпочитания си осигурете вълнуващи риболовни преживявания.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящите за вас добавки, ние с удоволствие ще ви съдействаме – онлайн, по телефона или на място в нашите магазини „Риболовен свят“.

Дип DB Sea Liquid Attractant
26,50 лв.
(с данък)
Серията Sea на Dynamite Baits е разработена специално за средиземноморски риболов. Перфектна е за всички видове кефалови риби (кефал, платерина, илария), както и за различните видове sea bream. Атракт...
Глина Black Earth
13,80 лв.
(с данък)
Глина, която е отличен избор при риболов в бистри води и на труднокълвящи видове. Може да се използва за пренасяне на личинки, червейчета, кастери до водното дъно.