Гащеризони, ботуши и обувки

Кои са най-добрите гащеризони за риболов

Всеки би искал да има най-доброто, но кой е най-добрия гащеризон за риболов зависи от начина на използване и сезона. Най-важното за рибарския гащеризон е да бъде непромокаем, тъй като неговата основна функция е да защити риболовеца от водата. Дишащата мембрана е допълнително предимство, тъй като отвежда потта навън и осигурява комфорт дори при физическа активност, например при борба с рибата. Важно е гащериознът за риболов да е изработен от здрава, износоустойчива материя, а кройката да позволява свобода на движенията.

Какъв гащеризон за риболов да изберем според сезона

За преходните сезони неопреновите гащеризони са идеални – освен водонепромокаемост, те осигуряват и температурна защита, като запазват телесната топлина.

За топлите месеци най-добре да изберем лека и бързосъхнеща материя, която да не затруднява движенията. Дишащите материали са особено подходящи, за да извеждат потта навън и да запазят кожата суха. Кройката и материята на гащеризонa не трябва да затрудняват движенията. Като по-бюджетен вариант найлоновите или PVC гащеризони са чудесно решение – те предпазват както от вода, така и от вятър.

При зимните гащеризони изискванията са най-много - те трябва да защитават тялото при екстремни условия – отрицателни температури на въздуха и ледена вода. Изработват се от материи, включващи няколко слоя, с преграда против вятър, циповете са водоустойчиви, а шевовете - напълно изолирани. Дишащата мембрана тук е осбено важна, тъй като изпотяването при ниски температури лесно може да доведе до измръзване.

За масимална защита в екстремни условия най-доброто решение са плуващите гащеризони и костюми. Те са не просто максимално функционални и издръжливи, но могат да спасят живота при инцидент и падане в ледената вода, като поддържат тялото на повърхността и запазват телесната температура.

Рибарски ботуши и обувки

Обувките за риболов са особено важни. Тъй като рибарите често се оказват на неравен, хлъзгав и кален терен, или направо във водата, обувките трябва да бъдат здрави, износоустойчиви и да осигуряват нужното сцепление.

Практиката показва, че за сериозен риболов най-често избираме ботуши със стабилна и противоплъзгаща подметка. Дългите ботуши за риболов, които могат достигат до таза, сигурно защитават от намокряне дори при газене в дълбока вода. Зимните ботуши за риболов имат и друга функция. Освен водонепромокаеми и противоплъзгащи, те трябва да имат и термозащита, защото през студените месеци тялото бързо губи топлина и краката измръзват. Съвременните зимни рибарски ботуши са изработени от иновативни материали като EVA, което ги прави по-леки от обикновените гумени ботуши за риболов, или такива от PVC. EVA материалите са с отлична термоизолация и по-голяма износоустойчивост от класическите зимни ботуши за риболов.

На Piranite.com ще намерите богат избор от качествени гащеризони, ботуши и обувки за риболов на водещи световни марки като Fox, Savage Gear,  ScierraLemigo  и много други на топ цени. Изберете своите и си осигурете вълнуващи риболовни преживявания.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящите за вас продукти, ние с удоволствие ще ви съдействаме.  

Ботуши Lemigo Wader 893 EVA
49,00 лв.
(с данък)
Удобни и практични обувки от марката Lemigo, които са доказали своето качество и комфорт. Oтличителни характеристики на технология ЕVA Лекота: 35% по-малко тегло, в сравнение със сходен тип боту...
Обувки Fox Olive Trainer
97,20 лв.
108,00 лв. -10,80 лв.
(с данък)
Комфортни риболовни обувки - тип трейнъри, отлични за дните прекарани на къмпинга край водоема. Хибридният модел Fox Olive Trainer съчетава удобството на спортните обувки със здравината на туристическ...
Неопренов гащеризон FilStar Camo
265,00 лв.
(с данък)
Висококачествен неопренов гащеризон с камуфлажен десен, който се предлага в различни размери - в зависимост от големината на ботуша. Моделът има презрамки с велкро закопчаване, голям преден джоб с отв...
Чанта за ботуши и гащеризони R Series Boot/Wader Bag
52,00 лв.
(с данък)
Чанта за ботуши и гащеризони R Series Boot/Wader Bag е перфектното решение за лесно и практично транспортиране и съхранение на ботуши и гащеризони. Моделът е изработен от устойчива на износване матери...
Боти Chuck 774
58,00 лв.
(с данък)
Ултра леки боти, осигуряващи оптимален комфорт и свобода на движение. Характеристики: - Еластични зони за лесно събуване и обуване; - Лекота: Чифт боти тежи около 0.6кг; - Адаптивна стелка за ...