Риболов на бяла риба - топ примамки и тактики

Риболов на бяла риба - топ примамки и тактики

  piranite.com

 (683)    (4)    0

  Оборудване и съветиРиболов от лодка  

Остават броени дни преди забраната за улов на бяла риба да влезе в сила. Бялата риба влиза в категорията на пролетно-лятно размножаващите се топлолюбиви риби и у нас уловът е забранен между 15 март и 15 май.  Колкото и да не ни се иска да се откажем от този риболов, за два месеца се налага да се насочим към други риби, за да може бялата риба да се размножава на спокойствие. Ние вярваме и призоваваме за catch and release риболова, но въпреки това, дори и да пуснем рибата, след като сме я уловили, в размножителният период тя трябва да бъде оставена на спокойствие, когато хвърля хайвер – само така можем да гарантираме, че на следващата година има достатъчно млади екземпляри, които да ловим.

Но тъй като има още няколко дни, решихме да се възползваме от възможността да направим няколко последни риболова и да споделим с вас от първа ръка какво работи добре и какво – не толкова в този момент. 

Къде се лови бяла риба през март

В края на зимата, точно преди размножителния период, бялата риба вече е активна, особено в южните язовирите като Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. Ако сте в Северна България също имате шанс за добра слука, но ако наистина искате да се похвалите с добър улов, идете на юг.

Може да се изкушавате да ловите от брега. Само много рано сутрин и вечер на "заходите" бихте имали успех. По-успешен е риболовът от лодка.

Ако предпочитате риболов на влачене, ще ви влязат в употреба по-плитките воблери. 

Водата вече се затопля, така че може да се очаква активност. Особено в южните язовири рибата се е насочила към плиткото, където търси подходящи места за изграждане на гнезда, където да хвърли хайвера си. В северните водоеми все още е в дълбокото, така че имайте това предвид, когато избирате мястото.

Най-добрите силикони за бяла риба

Най-резултатни при нас бяха шадове 8-10см с леки джиг глави.

Чудесно работят ZANDER PRO SHAD на Fox, като при нас цвят Lemon Tiger беше особено ефективен. SPIKEY SHAD е също много работеща примамка, тъй като шипчетата по повърхността и дразнят и провокират рибата.

BYS TT SHAD на Bait Breath е много успешен – тук тайната е във вложените солни кристали, вкусове и аромати в самата структура на силикона, които правят примамката особено атрактивна за хищниците. Има богато разнообразие от цветове, с които да имате варианти, ако рибата не проявява интерес към първия ви избор.

Cannibal Shad на Savage Gear също работи много добре и предлага различни цветове, с които да опитате да съблазните рибата. Обърнете внимание на новите UV цветове.

        

   Zander Pro Shad               Spikey Shad                  BYS TT Shad               Cannibal Shad

Как се води силиконова примамка за бяла риба

Обичайно търсим рибата близо до дъното и около него  - замятаме и оставяме примамката да пропадне, правим 1-2 оборота с макарата, за да вдигнем примамката между 1и 2 метра, следва кратка пауза, за да потъне отново, след това повтаряме. Ако сме намерили мястото и сме избрали правилната примамка, която да заинтригува рибата, успехът ще дойде скоро.

Вместо заключение - няколко съвета

Нашият съвет е да разполагате с различни цветове и размери, които да сменяте, ако нямате бърз успех – условията се променят (както и настроенията на рибата) и няма гаранции, че примамка, която е успешна днес, ще работи също толкова добре и утре. Но и хищникът си остава хищник и бялата риба винаги ще бъде съблазнена от малките рибки, така че играта на шадовете винаги ще я привлича – въпросът е да се уцели правилният цвят, размер и скорост на водене.

И още:

  •           използвайте по-леки джиг глави
  •           ако сте на юг, търсете рибите в плиткото (2до 5 метра)
  •           търсете рибата на различни дълбочини
  •           ако нямате резултат веднага, не се отказвайте – тайната на успеха е търпение, настояване, смяна на примамките и местата.

Рибите са там, има още няколко дни. Насладете се за последно на белите риби!

 

Успех на всички!

 (683)    (4)    0

Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!
Leave a Comment
Captcha