Очила

Как да изберем очила за риболов с грижа за здравето и комфорта на очите

Слънчевите очила са част от нашия стил също толкова, колкото и облеклото ни. На пазара има огромно разнообразие в голям ценови диапазон. Но доколкото става дума за риболов, когато прекарваме дълги часове на открито при всякакви атмосферни условия, водеща роля в избора има защитата, която осигуряват. За да сме сигурни, че предпазваме очите си, очилата, които избираме трябва да имат добра защита, както срещу UVA, така и срещу UVB лъчите.

Тъй като лъчите проникват не само отпред, но и странично, голяма част от моделите, произведени от утвърдени марки за риболовна екипировка са с издължена форма. Така те защитават в максимална степен очите от всички страни.

Изберете рамка от качествен материал, устойчива на износване и слънчеви лъчи. Качествената пластмаса е най-подходяща за очила за риболов.

Цветът на плаката също има значение. Ето какви характеристики имат различните цветове:

  •  син, зелен – филтрират отлично ярката светлина и дават много добър контраст на образа
  •   жълт – идеален при слаба светлина и мъгла, но променя възприятията за цветовете
  •   кафяв – отличен избор при повечето условия, за слънчево и частично облачно време, подобрява контраста и възприемането в дълбочина
  •  черен, сив – не променят възприемането на цветовете, филтрират яркостта на светлината

Какво означава поляризирани очила

Поляризацията е специален филтър, който абсорбира и елиминира светлината, отразена от хоризонтална повърхност, и който позволява само на вертикалната светлина да премине. Отразената светлина затруднява зрението ни и колкото повече светлина отразява един обект, толкова по-некомфортно се чувстваме и толкова по-зле виждаме. При снежно време, на брега на водоем или на лодка във водата, при шофиране сутрин или късно следобед, когато слънцето е ниско - в тези случаи заслепяващите отблясъци може да ни създадат сериозен дискомфорт, да ни въвлекат в опасни ситуации и дори да доведат до временно увреждане на зрението. 

Какъв е плюсът на поляризираните очила за риболов

Като елиминират отблясъците, които причиняват заслепяване, поляризираните очила намаляват болката и дискомфорта в очите, които често получаваме при силна светлина. С поляризираните очила зрението е по-остро и контрастът – по-добър, а ние възприемаме цветовете по-добре. Това прави поляризираните очила идеални за риболовни излети – както от брега, така и от лодка, когато е важно да виждаме ясно и в детайли какво се случва под водата.

А за тези, които обичат зимния риболов, когато снегът е дори още по-заслепяващ от водата, поляризираните очила са въпрос на грижа за здравето. Поляризираните очила са много полезни и при шофиране, те не създават дискомфорт дори и на сянка, но трябва да имаме едно на ум, когато използваме екрани (телефон или сонар, например) - поляризацията може да затрудни виждането на дисплея.

Как да се грижим за очилата си

Каквито и очила да изберем, най-лошото, което може да им причиним на по време на риболовен излет, е да ги избършем с кърпичка или края на тениската си. Този навик е съсипал не един или два чифта очила. Сред природата, особено във ветровито време, по стъклата полепват прашинки и пясък, които – когато разтъркаме с парче плат – надраскват плаката и повреждат покритието ѝ. Измивайте очилата си под течаща вода с мек сапун – така те ще ви служат вярно и ще защитават очите ви дълго. Може да използвате и специален почистващ препарат за очила, с който да отстраните всички натрупани замърсявания, но винаги го правете след като първо сте измили очилата си.

Съхранявайте очилата си в калъф, за да ги предпазите от инциденти – надраскване, изкривяване или – в най-лошия случай - счупване.

В нашия риболовен магазин ще намерите богат избор от слънчеви очила за риболов от реномирани марки като Costa, Shimano, RapalaFilstar и други в широк ценови диапазон, с гарантирана защита срещу UV лъчи според световните стандарти.

Ако имате нужда от помощ в избора на най-подходящите за вас продукти, ние от Piranite.com с удоволствие ще ви съдействаме.

Очила Shimano Sunglass Beastmaster Gasket
82,10 лв.
(с данък)
Очила с подвижно уплътнение от мека пяна за отлична защита. Рамка Grilamid TR90. Гланцова черна рамка с жълта гумена инкрустация. Поляризирани лещи в цвят кехлибар. Гумиран наносник. В комплект с неопренов калъф с карабинка, който може да се сложи на колана и мека торбичка от микрофибър, която се ползва и за кърпичка.
Очила Shimano Sunglass Curado
62,00 лв.
(с данък)
Очила Shimano Curado със стилен дизайн и перфектни защитни качества! Paмĸaтa нa oчилaтa Ѕhіmаnо Сurаdо e изpaбoтeнa oт Grіlаmіd® ТR90, a ТАС лeщитe ca c дeбeлинa caмo 1 мм в жълт цвят, пoляpизиpaщи oпacнитe cлънчeви лъчи (c UV зaщитa). Рамки от Grilamid TR90 материал Цвят на лещите: жълт
Очила Shimano Sunglass Tiagra 2
125,00 лв.
(с данък)
Сини огледални, поляризирани поликарбонатни лещи за използване на солена вода. Гланцова, тъмносиня, полурамка с гумена антиалергична вътрешна част на дръжките против приплъзване. В комплект с неопренов калъф с карабинка, който може да се сложи на колана и мека торбичка от микрофибър, която се ползва и за кърпичка.
Очила Shimano Sunglass Yasei Silver Mirror
72,00 лв.
(с данък)
Слънчевите очила имат матова черна рамка Grilamid TR90 и черни поляризирани стъкла. Предлагат се в стилно твърдо калъфче за съхранение и кърпичка за почистване. Очилата позволяват да добиете дълбока представа под водната повърхност.Имат полупрозрачност от 12.98% в цвят сребристо огледало.
Очила Shimano Sunglass Purist
87,90 лв.
(с данък)
Ѕhіmаnо Ѕunglаѕѕ Рurіѕt, oчилa oт Grіlаmіd ТR90. Paмĸa c гyмиpaни дpъжĸи и вгpaдeнa мeĸa мaтepия, виcoĸo ĸoнтpacтни пoляpизиpaни лeщи. Гyмиpaн нaнocниĸ. Oчилaтa ca плyвaщи зa пo - гoлямa cигypнocт. B ĸoмплeĸт c нeoпpeнoв ĸaлъф c ĸapaбинĸa, ĸoйтo мoжe дa ce cлoжи нa ĸoлaнa и мeĸa тopбичĸa oт миĸpoфибъp, ĸoятo ce пoлзвa и зa ĸъpпичĸa.
Очила Okuma Type C
От 66,00 лв.
(с данък)
Слънчеви очила Okuma Type C са класически модел слънчеви очила с модерен и изчистен дизайн, което ги прави подходящи за носене не само по време на риболов, но и в ежедневието. Рамките н...
Очила Okuma Type A
От 70,00 лв.
(с данък)
Очилата Okuma Type A са с подчертано спортен дизайн, вдъхващ усещане за сигурност и удобство дори и в по-екстремни условия на риболов. Type A са оборудвани с удароустойчиви пластмасови лещи със 7-слой...
Очила Storm Biscay
36,50 лв.
(с данък)
Стилни риболовни очила с отлично съотношение цена - качество, които са подходящи както за риболов, така и за ежедневието. TAC лещите WildEye® са съставени от няколко слоя, които&nbs...
Очила Storm Dorado
36,50 лв.
(с данък)
Стилни риболовни очила с отлично съотношение цена - качество, които са подходящи както за риболов, така и за ежедневието. TAC лещите WildEye® са съставени от няколко слоя, които&nbs...